דוגמאות להפעלות בהרצאה

נכתב בתאריך 13/11/2017 בשעה 10:30 מאת ליאור

אחד הדברים שהופכים הרצאה טובה להרצאה שגורמת לאנשים להגיד WOW זה הפעלה מפתיעה ויוצאת דופן. הפעלה שמסייעת להעביר מסר בצורה מיוחדת ומרגשת.

במטרה להעביר את הנושא חכמת ההמונים בצורה טובה, כל הרצאה שאני מעביר כוללת הדגמה והפעלה של המשתתפים. אני שואל את המשתתפים שאלה שקשורה להערכת

ההרצאה שהעברתי ב-TED התפרסמה בין היתר בזכות כך שהעלתי שור אמיתי לבמה ושאלתי את המשתתפים כמה הוא שוקל (הממוצע היה בדיוק משקל השור).

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

בהרצאות שאני מעביר, יש תמיד הפעלה. הנה תיאור ההפעלה הבסיסית בכל הרצאה: אני מציג למשתתפים את התמונה המפורסמת של הצלם ספנסר טוניק שצולמה בים המלח ושואל את המשתתפים כמה אנשים לדעתם מופיעים בתמונה. אני מחלק את התשובות לטווחים (בין 100 ל-300, בין 300 ל-500 וכו') ומראה כיצד הממוצע של ההערכות שלהם דומה למספר האנשים שמופיעים בתמונה.

הנה כמה דוגמאות להפעלות שקיימתי לאורך השנים ואשר יכולות לתת לכם תחושה איזה סוג של דברים אפשר לעשות…

ראשית, אם יש לכם אפשרות להביא שור, אני תמיד שמח לשחזר את הניסוי שערכתי ב-TED. הנה לדוגמא שור שעלה איתי לבמה בהרצאה להנהלת Fidelity בבוסטון.

שור (660x371)

היתה גם הרצאה שבה לא הצליחו להביא שור. אז החליטו להביא עז…

עז (660x635)

אפשר גם לשאול מה האורך של הנחש (3.55 מטר והממוצע היה 3.6 מטר).

בהרצאות וירטואליות קל מאוד לשלב ניסויים מסוג זה. אפשר לקיים הקלטה מראש עם בעל חיים ולשלב תוך כדי ההרצאה. הנה דוגמא מתוך הרצאת זום לחברת SAP העולמית לכ-1,000 משתתפים.

 

ניסוי עם שור או בעל חיים אחר זה גימיק נחמד אבל העוצמה של חכמת ההמונים באה לידי ביטוי בעיקר בשאלות לא כמותיות לפתרון בעיות קשות. הנה דוגמא לניסוי באירוע של חברה אמריקאית גדולה שעוסקת בניהול ציי רכב שבו המשתתפים נשאלו כיצד ניתן להקטין את עלויות צי הרכב.

 

בהרצאה אחרת באמפי פארק רעננה מול 2,000 משתתפים, שחררנו כ-120 יונים שעפו מעל הקהל. שאלתי את המשתתפים כמה יונים הם ראו.

יונים (660x439)

הנה התוצאה:

ההפעלה לא חייבת לכלול בעלי חיים. בהרצאה ללקוחות היוקרה של מרצדס, שאלנו את הקהל כמה שוקל הרכב הזה.

רכב (660x448)

והפעלה דומה בכנס לקוחות של חברת Element Fleet בוושינגטון די סי.

בדומה, בהרצאה למשטרה צבאית שאלנו את המשתתפים כמה שוקל האופנוע הזה שנכנס לבמה תוך כדי ההרצאה.

אופנוע (660x408)

בהרצאה לאדריכלים במפעל לייצור מטבחים, הבאנו מנוף מהסוג שיש בתוך המפעל, עליתי עליו ושאלתי את המשתתפים באיזה גובה אני נמצא…

במנוף

ההדגמה יכולה להיות קשורה גם למקום שבו מתקיימת ההרצאה. בהרצאה שהעברתי בלאס וגאס קפצתי ממגדל בגובה 350 מטר ושאלתי את המשתתפים מה גובה המגדל. הנה הקפיצה…

הנה דוגמא אחרונה לניסוי שערכתי בשיתוף משרד המדע (גם כאן הממוצע היה מדויק).

כמה מלח יש בים המלח (1280x987) (660x509)

אז אם לכם רעיון להדגמה שיכולה להתאים באירוע שלכם, בואו נדבר על זה כדי לגרום לזה לקרות. ואם אתם חוששים שהניסוי לא יצליח, אני מבטיח לכם שאם מדובר בניסוי שבו התוצאה קשורה לחשיבה ושיקול דעת, הניסוי יצליח. ערכתי מאוד הפעלות כאלה ותמיד חכמת ההמונים הוכיחה את עצמה.

למעט מקרה אחד… מקרה שבו ההפעלה נכשלה. הנה התיאור כפי שכתבתי אותו בספרי המוח המשותף:

כשחכמת ההמונים נכשלת

היזם והמשקיע יוסי ורדי מייצג את סיפור ההצלחה של ההייטק הישראלי. ב־2012 הוביל ורדי, אדם חברותי ומוכר שהתחבב על רבים בארץ ובעולם, את מושב הסיום בכנס השנתי של המדען הראשי. בתוכנייה הבטיחו שבפאנל זה, "הדוברים יציגו זווית ראייה ייחודית על המגמות והדרכים החדשניות למחקר ופיתוח". ורדי הזמין אותי להשתתף בפאנל. האמת, נלחצתי.

רציתי להדגים לקהל את המוח המשותף בזמן אמת. שור לא בא בחשבון, ובמקום חשבתי שיהיה נחמד לבדוק אם חכמת ההמונים יכולה לדייק בניחוש משקלו של אדם.

ורדי, שאוהב אתגרים, התנדב למלא את התפקיד. איך נאמר זאת, מדובר באדם עגלגל במידה מסוימת. הוא עמד במרכז הבמה והתחיל להסתובב אט אט כדי שהקהל יוכל לראות אותו במלוא תפארתו. כל אחד מהנוכחים ניחש את משקלו, ואני חישבתי במהירות את ממוצע ההערכות.

בסוף התהליך, כשהייתה בידי תשובה, פניתי אל ורדי וביקשתי ממנו לאשר האם הקהל העריך נכון את משקלו?

ורדי הניד את ראשו לאט. לא, המשקל אינו נכון ואפילו לא קרוב למשקל האמיתי. ההמון טעה. זו הייתה הפעם הראשונה שחכמת ההמונים בגדה בי. דווקא ורדי היה מאושר. הקהל העריך שמשקלו נמוך בהרבה מהמשקל האמיתי. הקהל צחק אבל אני הייתי נבוך ומבולבל.

אחרי שהפאנל הסתיים רציתי להבין למה הניסוי נכשל. מספר אנשים ששאלתי כיצד העריכו את משקלו של ורדי התנצלו והודו שבכוונה נקבו במשקל הנמוך ממה שחשבו. "מצטערים. לא רצינו להביך את יוסי ולהגיד מה אנחנו חושבים באמת."

תגובה הנובעת ממבוכה כמו בדוגמא של ורדי היא תופעה נדירה בחכמת המונים, אבל כישלון ההמונים היה הכישלון שלי. ורדי ואני חשבנו שהניסוי יהיה משעשע. ההמונים לימדו אותנו שטעינו. הם סירבו למלא את תפקידם כי חשבו שתשובה כנה תביך אותו.

לפעמים חכמת ההמונים לא עובדת. לקח ראשון: לא לשאול שאלה שהתשובה עליה עשויה להביך בפומבי.