והרעיון הזוכה הוא של… חכמת ההמונים

נכתב בתאריך 24/6/2012 בשעה 11:38 מאת ליאור

image

משרד הפרסום באומן בר ריבנאי נכנס השבוע לדפי ההיסטוריה של עולם הפרסום הישראלי, לאחר שזכה ב-5 אריות זהב בפסטיבל הפרסום בקאן, אחד מהם בקטגוריית הסרטים, קטגוריה שמעולם לא זכה בה משרד ישראלי בזהב.

הקמפיין הזוכה הוא פרוייקט בשם "קשרי דם" שנעשה עבור מרכז פרס לשלום.

האתגר היה למצוא רעיון יצירתי אשר ייתן השראה לקידום השלום בין הפלסטינאים לישראלים.

חשיבה על רעיונות יצירתיים לקמפיינים זה לב העיסוק של משרדי פרסום.

במקרה הזה, באומן בר בחרו לפנות לחכמת ההמונים כדי לקבל רעיונות פורצי דרך.

הם יצרו אתר שנקרא The Impossible Brief ובו הם הזמינו אנשים לשלוח רעיונות לפיצוח הבריף.

הרעיון שנבחר היה לקחת תרומות דם מישראלים ולהעביר אותם לפלסטינאים ולהיפך. מספיק עם שפיכות דמים. הדם של כולנו זהה (לינק לסרט הסבר)

מעבר לרעיון היצירתי, זאת דוגמא נפלאה כיצד משרד פרסום פונה לחכמת ההמונים לפיצוח בריף קשה. התוצאה היא 5 פרסים יוקרתיים בפסטיבל הפרסום החשוב בעולם.

אין לי ספק שבמקרים שבהם הסביבה התחרותית תאפשר לחשוף הבריף או האתגר השיווקי, חכמת ההמונים תהפוך להיות הדרך הטובה ביותר לקבל רעיונות יצירתיים ופורצי דרך.

במקרים אלה, התפקיד של משרד הפרסום משתנה. במקום ליצור רעיונות התפקיד שלהם יהיה לגרום להמון להציע רעיונות ואז ליישם את הרעיון הטוב ביותר בצורה מצנחת.

  • כמה שאלות עולות לי בעקבות הפוסט הזה (גם במקרה יצא לי לראות את שטראוס לוי בועידת הנשיא בה בין היתר הוא דיבר על הקמפיין הזה). 

    – כאשר אנו מקטלגים את המטרות אליהן ניתן לרתום את "חוכמת ההמונים"- מהן המטרות הללו ומהי ההיררכיה שלהן ? 
    – האם ישנה דרך לרתום את "חוכמת ההמונים" לא רק עבור העלאת רעיונות, ביצוע משימות וירטואליות וכ"ו (mechanical turk וכ"ו)אלא גם בפועל לבצע משימות במציאות ועד לאיזה רמת מורכבות ?
    – איך ועד כמה ניתן למדוד את הROI מקמפיין שכזה 

  • לגבי השאלה הראשונה – ביצוע פעולות: במידה מסוימת מה שקרה במצריים ומה שמרחש אצלינו במחאה החברתית הוא תוצר של שיתוף פעולה בין ההמונים. שיתוף הפעולה נולד ומנוהל בעיקר דרך הרשתות החברתיות. זה סוג של חכמת המונים אם כי ההמון פחות נדרש לחשוב ויותר לעשות מעשה. 
    אבל חכמת ההמונים הקלאסית מנסה לגרום לאנשים לחשוב ואז להבין מה התובנה הקולקטיבית.
    לגבי מדידה, תלוי במטרת הקמפיין. בקמפיינים תדמיתיים קשה יותר למדוד ROI. בקמפיינים מכירתיים זה יותר קל (אם כי גם לא תמיד פשוט). בכלל, זאת אמרה ידועה בשיווק שחצי מתקציב השיווק יורד לטמיון אבל אף פעם לא יודעים איזה חצי…