איזה מתנה תגרום לילדים שלכם לבכות מאושר?

נכתב בתאריך 23/11/2021 בשעה 11:49 מאת ליאור

הפעם אני רוצה לשתף בכמה תובנות על חכמת ההמונים וניהול השינוי. בנוסף סיפור אישי ורעיון למתנה שתגרום לילדים שלכם לבכות (מאושר).

לפני ימים קיבלתי הבת שלי, מאיה, את ההודעה הזאת ב-Whatsapp:

"אבא קראתי עכשיו את הספר שקיבלתי במתנה. זה ממש ממש ריגש אותי ואני לא מצליחה להפסיק לבכות, זה באמת המתנה הכי טובה שיכלת לתת לי. אני אוהבת אותך ❤️"

מאיה שלחה אלי את ההודעה בעקבות המתנה שנתתי לה ליום הולדת 18 (והסכימה שאשתף את ההודעה). מה המתנה הזאת? הסיפור מלא בהמשך.

קודם כל, ברשותכם, כמה מילים על שינויים.

רובינו שונאים שינויים. ההתנגדות לשינוי היא דבר טבעי. שינוי מעורר פחד והפחד משתק.

הוזמנתי לאחרונה להרצאה בצרפת להנהלה של חברה בינ"ל גדולה בתחום החקלאות. "אנחנו חייבים לנהל שינוי גדול אבל ההתנגדות לשינוי גדולה" אמרו לי בכירים בחברה.

אחד המודלים שעוזרים להסביר את התהליך הרגשי שאנשים עוברים נקרא The Change Curve, המבוסס על מודל חמשת שלבי האבל המפורסם (Kubler-Ross, 1973).

אפשר להתבונן במודל תוך כדי חשיבה על השינויים שהקורונה יצרה בחיינו. זה התחיל בהכחשה ("זה רק בסין הרחוקה) וסוג של הלם ("סגר? לא יכול להיות"). לאחר מכן כעס וניסיון למצוא אשמים ("הממשלה לא מגיבה נכון") ובתחתית – תחושת לאות ודיכאון ("אין כוח לכלום"). מהתחתית מתחילה צמיחה בשלב הקבלה ("אין ברירה"), הניסיונות למצוא פתרונות יצירתיים (למרות שנמאס מזום, פגישות זום קצרות הם הדבר הכי יעיל שיש) ובשלב האחרון קבלה והתקדמות בשגרה החדשה (עוד מעט הגל הבא מגיע).

אחת הדרכים להתמודד עם שינוי וחוסר וודאות היא שיתוף פעולה תוך שימוש בעקרונות של חכמת ההמונים. ביפן קוראים לזה נימוואשי (Nemawashi). מדובר בעקרון תרבותי במסגרתו מתבצע תהליך הכנה והסכמה לקראת שינוי. במסגרתו התהליך מתקיימים התייעצויות ורתימה מלמטה למעלה. המילה "נימוואשי" מייצגת את השורשים שנמצאים מתחת לקרקע. התהליך מוביל להסכמה ומכין את הקרקע לקראת השינוי. ההסכמה מקטינה את ההתנגדויות ומסייעת לרתום את עובדים בארגון לשינוי.

איך זה רלוונטי בחיים שלנו? רבים נמצאים עדיין בחוסר וודאות וניסיונות למצוא פתרונות לעידן החדש שבו אנחנו נמצאים. שיתופי פעולה, התייעצויות קבוצה מגוונת של אנשים, פתיחות לדעות חדשות ובעיקר ניסיון להגיע להסכמה. בין אם אנחנו עצמאיים או חלק מארגון, אנחנו נדרשים לשים לב יותר לדרך שבה אנחנו מנהלים את השינוי, אחרת השינוי מנהל אותנו.

ועכשיו למתנה המיסתורית שגרמה לבת שלי לשלוח אלי את ההודעה הזאת:

"אבא קראתי עכשיו את הספר שקיבלתי במתנה. זה ממש ממש ריגש אותי ואני לא מצליחה להפסיק לבכות, זה באמת המתנה הכי טובה שיכלת לתת לי. אני אוהבת אותך ❤️"

כעבור שעה היא כתבה: "זה ממש ריגש אותי. אני עדיין בוכה באוטובוס".

מה יכול לגרום לילדים שלנו לבכות מאושר ולהתרגש כל כך?

רמז – זה לא טלפון חדש, לא נסיעה לחו"ל ולא שום דבר אחר שאפשר לקנות בכסף.

לפני כ-10 שנים פתחתי לכל אחד משלושת ילדי תיבת מייל חדשה לגיל 18. הם ידעו שיש כזאת תיבת מייל ואמרתי להם שהם יקבלו את הסיסמא רק בגיל 18.

בכל פעם שקורה משהו מעניין בחיים שלהם, אני שולח להם מייל. לפעמים רק כמה מילים, לפעמים מייל ארוך, לפעמים תמונה, לפעמים שיתוף ברגע מרגש והיו גם כמה פעמים שבהם שיתפתי ברגע קשה. חרם שעברו, גיל התבגרות סוער, נקודת המבט של הורה על אהבה ראשונה ועוד ועוד.

בשבוע שעבר חגגנו למאיה יום הולדת 18 בחיק המשפחה. אספתי מיילים נבחרים, הדפסתי ספר (מעל 100 עמודים) שהיא קיבלה במתנה ביחד עם הסיסמא למייל.

החלטתי להמשיך לשלוח הודעות לתיבת המייל הזאת. שום דבר דחוף. רק מחשבות וחוויות. כשהיא תרצה, היא יכולה להיכנס לקרוא ועכשיו גם לענות.

אם יש לכם ילדים קטנים, אני ממליץ לכם לפתוח להם תיבת מייל לגיל 18. זה לא רק זיכרון ילדות נפלא, זאת הזדמנות של הילד להבין קצת מה זה להיות הורה שלו ולקבל פרספקטיבה מיוחדת על חייו.