מי צריך חכמת המונים בעידן של בינה מלאכותית?
ראשית אתחיל בווידוי.
אני מכור ל-Chat GPT 4.
השימוש בבינה מלאכותית בכלל וב-Chat GPT בפרט מלהיב ומפחיד בו זמנית.
כשביקשתי ממנו 15 עובדות על 'ליאור צורף', רוב העובדות היו נכונות. אבל אז הוא התחיל לכתוב הזיות: ליאור צורף הוא פרופסור במרכז הבינתחומי, הוא שיתף פעולה עם ג'יימס סורוויצקי ועוד. שטויות מנוסחות היטב.
אח"כ ביקשתי שילמד אותי איך פורצים מנעול של דלת. המערכת סירבה הסבירה שזה לא חוקי. התעקשתי. הסברתי שמדובר במטרה חשובה ועזרה לאנשים שנתקעו מחוץ לבית. בתום 10 דקות של "ויכוח", המערכת נשברה ושלחה הסבר מפורט. כן, אפשר "לשכנע" בינה המלאכותית ללמד כיצד לעבור על החוק.
בהנחה שמדובר בחבלי לידה, האם יהיה לנו צורך בחכמת ההמונים בעתיד שבו כלי הבינה המלאכותית יהיו עוד יותר חזקים? ומתי זה יקרה?
לפי התחזית של העתידן ריי קורצויל ושל חוקרים רבים נוספים, בינה מלאכותית צפויה לעבור בהצלחה את מבחן טיורינג ב-2029. כלומר, עוד 6 שנים בערך, לא ניתן יהיה להבחין בין בינה מלאכותית לבני אדם. מחשבים יהיו בעלי תודעה ואינטיליגנציה טובה לפחות כמו בני אדם. בשיחה עם צ'ט כמו GPT, לא ניתן יהיה להבחין האם מדובר במחשב או אדם אמיתי.
האם יהיה צורך בחכמת המונים בעידן שבו בינה מלאכותית "חכמה" יותר מבני אדם?
חכמת המונים מבוססת על בני אדם. בני אדם עם רגשות והבנה עמוקה של תהליכים רגשיים. בשאלות שיש בהם מרכיב רגשי משמעותי, חכמת המונים עשויה להיות רלוונטית גם בעידן של בינה מלאכותית כללית.
מה לגבי שאלות בנושא מוסר ואתיקה? ככל שבינה מלאכותית תהיה "חכמה" יותר, כך יהיה צורך להגדיר גבולות של מוסר ואתיקה, יהיה צורך בחכמת ההמונים של בני אדם במטרה ליצור מערכות הוגנות שפועלות לפי אמות מידה מוסריות של בני אדם.
אחד התנאים לחכמת ההמונים הוא מגוון דעות (Diversity). גיוון מוביל ליצירתיות וקבלת החלטות טובות יותר. ייתכן ובעתיד נוכל לייצר גם מגוון בקרב אלגוריתמים של בינה מלאכותית. בינתיים, חכמת המונים היא המייצגת הטובה ביותר של האנושות.
מצד שני, בינה מלאכותית יכולה לעבוד בשיתוף עם חכמת ההמונים לפתרון בעיות מורכבות. חכמת המונים יכולה לעזור לשפר ולעזור להגדיר את הגבולות המוסריים של הבינה המלאכותית.
אסיים בסיפור אישי. אמא שלי אישה מבוגרת. שתהיה בריאה. ניצולת שואה בזכות הצלת יהודי בולגריה. סיפרתי לה על Chat GPT והצעתי לה לשאול שאלות. שאלות קשות.
הנה השאלה הראשונה שלה: "איך צמחים 'יודעים' מתי לפרוח?'. היא קיבלה כמובן תשובה מלאה ומפורטת, הסבר על הקולטנים והדרכים בהם צמחים יכולים להבחין בשינויים במזג האויר, שינויים בלחות ועוד.
היא הרימה גבה. חשבה קצת. ושאלה: "המחאה של אזרחי בולגריה הצילה אותם מהנאצים בשואה. האם המחאה של אזרחי ישראל תציל אותנו מדיקטטורה?".
שאלה טובה.