מעשה בעוגייה
את הפוסט הזה אני כותב בטיסה חזרה מאמסטרדם אחרי שלושה ימים עמוסים ומלאי חוויות.
להבדיל מהביקור האחרון בדרום קוריאה (הנה לינק למי שלא קרא), הפעם אני מניח שלא אחדש לכם הרבה בכל הקשור לאמסטרדם.
לכן בחרתי להתמקד בסיפור אחד. סיפור על עוגייה. אבל לא סתם עוגייה, אלא העוגייה הטובה ביותר בעולם. זה גם סיפור על יוזמה, העזה, מיקוד, צניעות והכוח שיש לחלומות שלנו.
אבל לפני הסיפור, רקע קצר.
בשנה שעברה הוזמנתי להיות הדובר המרכזי בכנס ההתרמה השנתי של המנהיגות היהודית באמסטרדם. מספר שבועות לפני האירוע, צלצל אלי אחד המארגנים ואמר "אני מתנצל אבל אנחנו נאלצים לדחות את ההרצאה שלך. קיבלנו הודעה שמגיע אלינו שמעון פרס והוא יהיה הדובר השנה".
אם כבר לקבל ביטול, אז זאת סיבה מצוינת. הלקח הגדול ביותר שלמדתי בתקופת השירות הצבאי, היה המשפט "כל עכבה לטובה". וכך גם השנה הגיעה שוב ההזמנה לבוא אבל הפעם המארגנים ביקשו לתת את המהדורה ההולנדית של ספרי "המוח המשותף" במתנה למשתתפים באירוע.
הגעתי לאמסטרדם עם בת זוגי איילה. ניצלנו את שעות היום לסיורים בעיר ובכל ערב היתה לי הרצאה.
גם את הנסיעה הזאת תכננתי באמצעות חכמת ההמונים (אם אתם מתכננים ביקור באמסטרדם, אתם מוזמנים להציץ ברשימת ההמלצות כאן). אחת ההמלצות שקיבלתי מנגה עמית ונורית בלום היתה ללכת לסיור אוכל עם מדריכה נחמדה שפתחה חברה שנקראת Hungry Birds.
אני תמיד רעב וגמרתי את כל השלבים ב-Angry Birds אז כנראה זה הדבר בשבילי 🙂
מי שמתעניין בכל מה שראינו וטעמנו בסיור מוזמן לקרוא את הפוסט של איילה. אני ברשותכם אתמקד בסיפור אחד מיוחד על בחורה צעירה שחלמה ליצור את המתכון לעוגייה הטובה בעולם.
תכירו את ורה. הולנדית נחמדה שלמדה פסיכולוגיה באוניברסיטה. כמו צעירים רבים אחרים שבוחרים ללמוד מקצוע בלי להבין מה הוא באמת, בסוף הלימודים החליטה שהיא לא רוצה לעסוק בתחום.
כולם אוהבים עוגיות. ורה אוהבת עוגיות במיוחד. הריח הזה שיש לעוגיות טריות בתנור יכול להוציא אותי (ואת הדיאטנית שלי) משיווי משקל.
היא החליטה לעזוב הכל ולהתחיל לנסות וליצור מתכון של עוגיית שוקולד שתהיה טעימה יותר מכל העוגיות שהכירה.
במשך חצי שנה, כאשר אין לה הכנסה קבועה ואופק ברור, היא עמדה במטבח ביתה, ניסתה חומרי גלם שונים ורקחה מתכון לעוגיית העוגיות. עוגייה המבוססת על שוקולד גורמה ובתוכה ליבת שוקולד לבן נימוחה.
אחרי שהיתה מרוצה מהתוצאה, היא פתחה חנות קטנה במרכז אמסטרדם שנקראת Van Stapele. את העוגיות שהיא מכינה, היא אופה בתנור הזה שבמרכז החנות. אתם רק יכולים לדמיין את הריח…
ההצלחה היתה מיידית. תורים ארוכים ולקוחות שאומרים שמדובר בעוגייה הטובה ביותר שאכלו אי פעם. ורה מוכרת כל יום את כל העוגיות שהיא מצליחה לייצר ואז No More Cookies !
אחרי שהחנות הקטנה צברה מוניטין ומשכה אליה מבקרים מכל העולם, התחילו להגיע אליה הצעות להפוך את החנות היחידה לרשת, להפוך את הייצור לייצור המוני ולהתרחב.
ורה סירבה (ועדיין מסרבת) בתוקף. שאלתי אותה "למה את לא ממנפת את ההצלחה ומתרחבת". היא ענתה בצניעות "טוב לי בחנות הקטנה שלי. לא בא להתחיל לדאוג מכל מה שקשור ביצירת רשת גדולה".
המשכתי ושאלתי אותה "למה את מייצרת ומוכרת רק עוגייה אחת? חשבת אולי להציע מוצרים נוספים?".
"בשום פנים ואופן לא" היא ענתה. "הצלחתי למצוא את המתכון לעוגייה הכי טעימה שיש. אז למה שאציע ללקוחות משהו אחר? בחנות שלי יש רק עוגייה טעימה אחת. היא כל כך טעימה שכל מי שקונה אותה תמיד יהיה מרוצה. הלקוחות יכולים להחליט רק לגבי שאלה אחת – כמה עוגיות לקנות!".
ורה סיפרה שהיא לוקחת איתה דבר אחד מלימודי הפסיכולוגיה. היא סיפרה שאחד המחקרים שלמדה בדק עד כמה אנשים מאושרים אחרי שקיבלו ממישהו מתנה אחת לעומת מתנה אחת גדולה ועוד 2 מתנות קטנות אשר ניתנו ביחד. המחקר הראה שמי שקיבל מתנה אחת גדולה ועוד 2 קטנות היה מרוצה בהתאם לממוצע מה שחשב על כל אחת מהמתנות ואילו מי שקיבל רק מתנה אחת, בד"כ היה מרוצה יותר כי לא היה לו עם מה להשוות.
ורה החליטה להישאר עם חנות אחת קטנה, מתכון סודי אחד, עוגייה נפלאה אחת והרבה סיפוק מכך שהגשימה את החלום שלה ובאמצעותו היא גורמת אושר למאות האנשים שמחסלים מידי יום עוגייה אחת טרייה וטעימה שיוצאת מהתנור הקטן הזה.
מימוש עצמי ואושר בקריירה לא חייב להיות מבוסס על "התקדמות בסולם הדרגות", "התרחבות וצמיחה מתמדת", "שיתופי פעולה" ועוד. המרדף אחרי "הדבר הבא" חשוב אבל לפעמים לא פחות חשוב להתמקד ולהיות הכי טובים בדבר אחד בלבד. כשזה קורה, לא מוכרחים להיכנס למרדף מתמיד אחרי הצמיחה וההתרחבות.
בסוף השיחה שלנו ואחרי שכמובן טרפתי את העוגייה שיצאה מהתנור, ורה חייכה ואמרה "טוב לי כל כך שבחרתי לייצר עוגיה אחת בלבד" ואז הוסיפה ושאלה "היה לך טעים?".
ואי ואי, כמה שזה היה טעים. ומלמד.
מעבר לסיור המקסים, העברתי 2 הרצאות והיה נפלא לראות את ההולנדים נהנים ואפילו מקבלים עותק מהמהדורה ההולנדית של הספר. אם יש לכם חברים בחו"ל שיכולים להתעניין בהרצאה, אשמח אם תמליצו להם. ואם זה יוביל אותי להרפתקאות נוספות, אני מבטיח כמובן להמשיך ולעדכן.
הנה כמה תמונות מהאירועים וההרצאות.
כל אחד מהמשתתפים קיבל עותק חתום של המהדורה ההולנדית של המוח המשותף.
תודה מקרב לב לארז מנהיימר על ההזמנה והאירוח הנפלא, לכל הצוות של cia, קרן היסוד, שגריר ישראל בהולנד והקהל הנפלא שבא, חיבק והתלהב כל כך מהמוח המשותף.
-
Livnat Gotlib
-
Lior Zoref