"יש מצב" – מיזם חדש

נכתב בתאריך 15/1/2019 בשעה 8:52 מאת ליאור

פוסט שאני מתכנן לכתוב כבר תקופה ארוכה. נתחיל מסיפור ואח"כ המיזם החדש.

לפני עשור הוביל אותי משבר גיל ה-40 לפרוש מהיי טק. מצאתי את עצמי עושה דוקטורט בתחום שהיה חדש לחלוטין, חכמת ההמונים. השנה אהיה בן 49 ואני כבר מרגיש את משבר גיל 50 דופק בדלת.

אם לעשות ספירת מלאי, אני נשוי באושר ואב ל-3 ילדים מדהימים, זכיתי למצוא את התחום שאני אוהב, חכמת ההמונים. סיימתי דוקטורט, כתבתי ספר בנושא ואני מרצה מסביב לגלובוס ומלווה ארגונים שנעזרים בתחום כדי להצליח יותר.  בגדול, זה נראה כאילו הצלחתי לא רע בכלל.

אבל שום דבר בילדות או בגיל ההתבגרות שלי, יכול היה לסמן ההצלחה עתידית. למעשה, המצב היה בדיוק הפוך:

כשהייתי ילד, הייתי בטוח שאני לא חכם ושלא ייצא ממני כלום. הייתי הילד החנון, שלא אוהב כדורגל ולכן בהפסקות נמצא לבד, הכי נמוך, חלש ופגיע. עברתי חרם במשך שנים ארוכות. היו לי ציונים נמוכים, השיעורים הפרטיים לא כל כך עזרו. רוב הזמן הייתי לבד, מול המחשב. אמא שלי לא הבינה למה וכל הזמן אמרה לי "למה אתה לא נפגש עם חברים?". התביישתי לספר לה שרובם פשוט לא רוצים להיפגש איתי. תעודת הבגרות שלי היתה מאכזבת מאוד. כאשר סיפרתי לאחד המורים שהחלום שלי ללמוד מחשבים בטכניון, הוא אמר לי "אתה? אין לך סיכוי, זה לא בשבילך".

אחרי הצבא, החלום ללמוד בטכניון הוביל אותי להירשם לבית ספר פרטי ולשפר את תעודת הבגרות. רק אז, אחרי שקיבלתי כמעט 100 ב-5 יחידות מתמטיקה ופיסיקה, הבנתי שאני לא מטומטם. סיימתי בהצטיינות תואר ראשון ושני בטכניון, דוקטורט באונ' בר אילן, הקמתי משפחה נפלאה, פרסמתי ספר בארה"ב שתורגם לשפות רבות. אבל התחושה הזאת ש-"לא יצא ממני כלום" לא עזבה מעולם.

בשנים האחרונות אני מרצה בהתנדבות לצעירים ובני נוער עם קשיים או במצב סוציו-אקונומי ירוד ובמצבי סיכון. בניגוד להרצאות בארגונים שעוסקות בחכמת ההמונים, כשאני מגיע לבני הנוער הללו המטרה היא אחרת: לגרום להם להאמין בעצמם ובסיכויים שלהם להצליח. הם שומעים על החרם שעברתי במשך שנים רבות בגלל שהייתי חנון, על הציונים הנמוכים שהיו לי בלימודים, על המורה שאמר לי "אין לך סיכוי להצליח" ועוד. זה סיפור על התמודדות עם חרם, פחד גדול, נחישות, עבודה קשה וכמה חשוב להאמין בעצמך. הם שומעים שלאף אחד אסור להגיד להם "אין לכם סיכוי" או "אתם לא תצליחו"

החלטתי להרחיב את הפעילות הזאת ולהקים מיזם שנקרא "יש מצב" שיעזור לצעירים להאמין בעצמם. מיזם חברתי שיתמקד בבני נוער עם קשיים ובמצבי סיכון. בשלב ראשון קהל היעד יהיה תלמידים בכיתות שמשרד החינוך מגדיר "כיתות אתגר", מב"ר, "כיתות אומץ" ובפנימיות לנוער בסיכון.

המיזם יאסוף בקפידה אנשים בוגרים מעוררי השראה, שהגיעו להישגים מרשימים למרות שהתמודדו עם קשיים גדולים בצעירותם כדוגמת קשיים סוציו-אקונומיים, קשיים חברתיים, קשיים רגשיים וכדומה.

אותם אנשים בעלי יכולת להרצות לבני נוער, יעבירו הרצאות בהתנדבות בבתי ספר ובפנימיות שירצו בכך. המיזם יעשה שימוש בחכמת ההמונים כדי לעזור לכמה שיותר צעירים להגשים את השאיפות והחלומות שלהם. בנוסף, חלק מההרצאות יצולמו ויפורסמו בערוץ יוטיוב של המיזם במטרה לאפשר חשיפה רחבה לבני נוער נוספים.

יש עמותות רבות שמסייעות לבני נוער בסיכון כמו גם כמובן משרדי החינוך והרווחה. בשנים האחרונות פגשתי רבים מהם והתרשמתי שהם עושים עבודה חשובה, ועובדים בעומס ובתנאים לא פשוטים. רוב הגופים מנסים למנוע נשירה ממערכת החינוך, מסייעים בפן הלימודי, מנסים להעלות את הציונים שלהם ולהוביל את התלמידים לתעודת בגרות.

הפספוס לדעתי הוא בפן הרגשי, במתן תחושת המסוגלות, ביצירת תמונת עתיד, במפגש עם אנשים שאפשר להזדהות איתם, שיכולים להוות מודל עבורם ולגרום להם לא רק לחלום חלומות גדולים אלא גם להאמין ביכולת להגשמתם. זה לא מספיק לדעת לפתור משוואה במתמטיקה.

באופן פרדוקסלי, בעוד תלמידים מצטיינים, מחוננים או מוצלחים במיוחד זוכים לקבל מהמערכת תמיכה בתוכניות העשרה רבות, תלמידים עם קשיים כמעט ולא זוכים לפעילות העשרה שכזו. הם אכן מקבלים תגבור ושעות הוראה נוספות אבל הם כמעט לא זוכים להעשרה בעולמות תוכן נוספים ולא נחשפים לאנשים מצליחים שהגיעו להישגים על אף הקשיים שחוו בדרך.

מה כן שומעים הצעירים האלו? הרבה אנשים שאומרים להם "לא יצא מכם כלום".  

ב-7 השנים האחרונות זכיתי להיות חלק מהוועד המנהל של עמותה נפלאה שנקראת עיגול לטובה ועבדתי עם עמותות נפלאות רבות. אני מרגיש שעכשיו הגיע הזמן להקדיש את עצמי למטרה אחרת וזאת המטרה שבחרתי. החלטתי לא להקים עמותה נוספת. יש מספיק עמותות בתחום הזה והמיזם ישאף לשתף איתן פעולה ולהציע להם מרצים. בנוסף, אני חושב שזה לא חכם להשקיע זמן והמאמץ בגיוס תרומות ובלוגיסטיקה שהקמת עמותה מחייבת. המיזם בתחילת הדרך לא דורש כסף ולכן אין צורך לגייס תרומות. הכל ייעשה בהתנדבות מלאה.

מי שרוצה להצטרף ולעזור, הנה כמה אפשרויות:

מכירים מנהלי בתי ספר ופנימיות או מורים בכיתות אתגר ומב"ר? תייגו אותם ותזמינו אותם למלא את הפרטים שלהם בקישור הזה.

טופס רישום למרצים מתנדבים – לינק

הצטרפות לניוזלטר שלי לקבלת עדכונים על פעילות המיזם – לינק.

סיכום הפעילות בתקופת קורונה ושנת הלימודים 2021:

עדכונים נוספים:

איך בזכות "יש מצב" הגעתי לכלא

עדכון ראשון לגבי פעילות המיזם

 

קישורים לפוסטים שכתבתי בעבר בנושא

 

הייעוד שלי – פוסט שכתבתי בבלוג. כאן נולדה המחשבה על המיזם.

פוסט על החרם שעברתי כילד והסליחה שהגיעה אחרי 30 שנה – לינק

הרצאות ואירועים שבהם השתתפתי לדוגמא (על רוב ההרצאות לא כתבתי, אבל היו גם כמה שבחרתי לשתף):

בזכות האמונה באדם – אירוע בחוות השומר – לינק

ילדי פנימיית בית הדסה – לינק

ילדי פנימיית בית אפל – לינק1לינק2

תלמידי תיכון בטירת הכרמל – לינק

תלמידי תיכון היובל בהרצליה – לינק

סטודנטים במסגרת קרן מושל – לינק

פגישה עם חיילת בחוות השומר – לינק

סיפור על ילד שחלם להיות רופא – לינק

תודה רבה 🙂